Συχνές ερωτήσεις

Ερ.:Πως λειτουργεί το δίκτυο Φασούλι;

Το Φασούλι είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του χωρίς την μεσολάβηση χρήματος. Οι συναλλαγές ολοκληρώνονται με την μεταφορά βαθμών (Φασουλιών) από το ένα μέλος στο άλλο. Το κάθε μέλος του δικτύου έχει ένα λογαριασμό που μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός μέσα σε κάποια όρια (το πάνω όριο έχει οριστεί στα 200 Φασούλια και το κάτω -100 Φασούλια). Πλεόνασμα σημαίνει ότι έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει πάρει  και έλλειμμα, σημαίνει ότι έχει πάρει περισσότερα απο όσα έχει προσφέρει. Το άθροισμα όλων των λογαριασμών είναι πάντα μηδέν, πράγμα που εξασφαλίζει την διαφάνεια του συστήματος.

Ερ.: Υπάρχει  συνδρομή για τα μέλη του δικτύου;

Κάθε μέλος χρεώνεται με 1 Φασούλι το μήνα για όσο διάστημα είναι ενεργό μέλος του δικτύου. Οι συνδρομές συγκεντρώνονται στον αποθεματικό λογαριασμό  απ’ όπου μπορούν να ζητήσουν μια συμβολική αμοιβή (μέχρι 5 Φασούλια την ώρα) όσοι βοηθούν στη διαχείριση του δικτύου.

Ερ.: Πως μπορώ να γίνω μέλος του δικτύου;

Θα πρέπει να κάνεις μια αίτηση εγγραφής κάνοντας κλικ πάνω στο Φασόλι στα δεξιά της οθόνης. Οι αίτηση αξιολογείται από τη διαχειριστική ομάδα με κριτήρια το τι μπορείς να προσφέρεις στο δίκτυο, και το αν υπάρχει κάποιος ήδη μέλος του δικτύου που εγγυάται για εσένα.

Ερ.:Μπορώ να ανταλλάξω με κάποιο άλλο μέλος, κατευθείαν μια προσφορά με μια άλλη προσφορά χωρίς να μεταφέρουμε Φασούλια;

Φυσικά και μπορείτε!. Μπορείς επίσης να προσφέρεις στους άλλους πράγματα ή υπηρεσίες χωρίς αντάλλαγμα αν το θέλεις.

Ερ.: Τι γίνεται αν κάποιος γραφτεί στο Φασούλι και παίρνει μόνο  χωρίς ποτέ να δίνει ;

Όταν κάποιο μέλος του Φασουλιού ξεπεράσει το κατώτερο αρνητικό όριο δεν μπορεί πλέον να πάρει από τους άλλους αλλά μόνο να δώσει. Επίσης, για να γραφτεί  κάποιος στο Φασούλι πρέπει να συμπληρώσει δύο τουλάχιστον πράγματα που θα προσφέρει στους άλλους. Αυτό εξασφαλίζει ότι αυτοί που γράφονται στο Φασούλι είναι διατεθειμένοι να δίνουν και όχι μόνο να παίρνουν.

Ερ.: Θέλω να γραφτώ αλλά δεν έχω τίποτα να προσφέρω

Αυτό λένε όλοι στην αρχή! Όμως πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει που να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο. Μερικά παραδείγματα:  η επισκευή  αντικειμένων, να μεταφέρεις κάποιον σε μια διαδρομή που κάνεις ούτως η άλλως, να προσφέρεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, να προσφέρεις πράγματα που φτιάχνεις με τα χέρια σου (κοσμήματα, έπιπλα, κατασκευές), να βοηθήσεις κάποιον να μάθει κάτι, η μαγειρική, η καθαριότητα, η κηπουρική,  η φροντίδα παιδιών γέρων ή κατοικιδίων. Μπορείς να δεις τις κατηγορίες που υπάρχουν ήδη στο Φασούλι από εδώ.

Ερ.: Πως γίνονται οι συναλλαγές;

Μέσα στην εφαρμογή υπάρχει ταξινομημένος κατάλογος με  αγγελίες προϊόντων και υπηρεσιών όλων των μελών. Όταν βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει, επικοινωνείς με το μέλος που καταχώρησε την αγγελία για να ζητήσεις αυτό που σε ενδιαφέρει. Αν συμφωνήσετε και ολοκληρωθεί η συναλλαγή, μπαίνεις πάλι στο προφίλ του, στην επιλογή «πληρώστε» για να μεταφέρεις από εκεί τα αντίστοιχα Φασούλια.

Ερ.: Τι άλλο μπορώ να κάνω μέσα από το δίκτυο;

Μπορείς να ζητήσεις κάτι από τους άλλους, αν για παράδειγμα θέλεις να βάψεις το σπίτι σου μπορείς να ζητήσεις βοήθεια προσφέροντας τα ανάλογα φασούλια.

Ερ.: Πόσα Φασούλια να ζητήσω για αυτό που προσφέρω;

Δέκα Φασούλια αντιστοιχούν με μία ώρα εργασίας, μπορείς όμως να ζητήσεις λιγότερα ή περισσότερα, με όριο τα 20 Φασούλια/ώρα. Για τα αντικείμενα θα πρέπει να τα κοστολογήσεις βάση του χρόνου που χρειάστηκες για να τα φτιάξεις. Μην ξεχνάς όμως ότι σκοπός του δικτύου είναι η αλληλοβοήθεια και όχι ο ανταγωνισμός και το κέρδος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s